Kültéri tollaslabda – Felszerelés

 

Az ajánlott felszerelés amire szükséged lesz:

Ütők:
Az AirBadmintont hagyományos tollaslabda ütőkkel ajánlott játszani. A nehezebb labda végett javasolt kevésbé feszes (8-9 kg) és vastagabb húrozást használni.

 

Hálótartó póznák:
A póznák a legszélső (páros) vonalakra kerülnek tekintet nélkül arra, hogy egyéni, páros, vagy hármas játékról van szó.

✓ Füves, vagy szilárd felületű pályán a póznák legyenek 155 cm magasak, a háló teteje 152 cm magasságban legyen kifeszítve a pálya közepén és 155 cm magasságban a szélső vonalaknál.
✓ Homokos talajon a póznák legyenek 150 cm magasak és a háló teteje 145 cm magasan legyen a talaj szinttől a pálya közepén.

AirShuttle-kulteri-tollaslabda-SAND-COURT-DIAGRAM

Háló:

Az ajánlott háló vékony, sötét színű zsinórból készül 4*5 cm nagyságú lyukakkal, 80-100 cm széles és minimum 6,1 m hosszú. Célszerű a háló tetejét és alját egy 5,5 cm vastag fehér csíkkal jelölni, amin egy másik zsinór fut keresztül elősegítve a háló jó láthatóságának növelését és a feszességét. A feszítő zsinórnak szilárdan kell kifeszülnie és egy szintben kell lennie a póznák tetejével. A hordozható hálók a legtöbb sportfelszerelést árusító boltban beszerezhetőek!

A hordozható hálók a legtöbb sportfelszerelést árusító boltban beszerezhetőek!

Határvonalak:

A pálya 16 m hosszú és 6 méter széles. A két térfelet elválasztó hálótól 2-2 méterre helyezkedik el az ún. Dead Zone, amely egy holttér a játék szempontjából (ábrán szürkével jelölve). A hagyományos tollaslabda pályával ellentétben nincs hosszanti felező vonal amely két egyenlő bal- és jobb oldali szerva részre osztaná a pályát. A szervavonalat jelző bólyákat szélen a hátsó vonaltól 3m-re kell elhelyezni. A vonalaknak 4-5 cm vastagok, színük éles kontrasztban áll a pálya színével. A homokos és füves pályákon javasolt valamilyen tartós anyagból készült szalaggal jelölni a határokat. Füves felületen leszúrható kampókkal, homokos talajon pedig elásható “horgonnyal” javasolt rögzíteni a sarkokat. Ez biztosítja, hogy szilárdan rögzítve legyen, ugyanakkor megmarad a rugalmassága, ami minimálisra csökkenti a sérülés lehetőségét ha a játékos lába beleakadna a szalagba. Szilárd felületre a vonal felfestése, vagy valamilyen tartós ragasztószalag használata javasolt. A pálya építéséhez szemléltető videó az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=Yt0k83Q2QPc

AirShuttle-kulteri-tollaslabda-Pályarajz-2020